6 tips voor de perfecte portretfoto (met natuurlijk licht)

Portretfotografie is een van de leukste takken in fotografie als je het mij vraagt. Een momentopname maken van een mens, die net zo uniek als de foto is. Een perfecte portretfoto is een combinatie van jouw oog voor compositie, de persoonlijkheid van het model, je camera(-instellingen) en een fijne lichtbron. Met deze tips zet je die vier op scherp!

1. Bedenk een concept en heb een doel voor ogen

Waarvoor wil je de foto gebruiken? Maak je hem in opdracht voor iemand, misschien voor het model? Bespreek met diegene wat diens wensen zijn en wat jouw visie is op het te maken portret. Als je schiet in opdracht voor jouw eigen portfolio, probeer dan eens te experimenteren met kleur en verschillende lichtbronnen.

 

2. Met natuurlijk licht fotograferen

Over licht gesproken: als je geen gebruik maakt van een flitser, ringlicht of een lichtset, maar van natuurlijk licht, zorg dan het licht zo goed mogelijk verdeeld wordt over het gezicht van je model. Het is eigenlijk nooit een goed idee om in de volle zon te fotograferen. Je krijgt dan niet alleen knijpogen van je model, maar omdat het licht pal van boven komt vanuit één punt, krijg je onbedoelde schaduwen in het gezicht. Idealiter fotografeer je buiten op een lichte, maar overwegend bewolkte dag.

 

3. Binnen fotograferen

Neem je de portretfoto binnen (studiofotografie buiten beschouwing gelaten), kijk dan of er een groot raamwerk is waar je iemand voor kan plaatsen. Dan maak je binnen optimaal gebruik van natuurlijk licht op een mooie dag. Als het een donkere ruimte is waar je niet direct toegang hebt tot verdeeld natuurlijk licht, is het een idee om gebruik te maken van een kunstlichtbron. 

Wil jij een portretfoto van jezelf laten maken?

4. Bepaal hoe open je je diafragma wilt

Ik raad aan om een lens te gebruiken die f/2.8 aankan. Hiermee kan je veel licht doorlaten op de sensor van je camera en krijg je dus een kleine scherptediepte. Dit zorgt voor die begeerde onscherpe achtergrond, zoals het voorbeeld hieronder.

5. Stel altijd scherp op de ogen

Daarmee komen we op de volgende tip: stel dus altijd scherp op de ogen. Die spreken het meest en daar ben je naar geneigd als eerste te kijken. Zorg dat je daar met je camera dus op scherp stelt! Ik laat het focuspunt van de camera graag in het midden. Na het scherpstellen van de ogen, beweeg je met de camera om je compositie te bepalen.

 

6. Is je model zenuwachtig?

Laat diegene bewegen, iets doen. Bijvoorbeeld een kopje koffie drinken, met een huisdier spelen of vogels kijken. Voor een mooie portretfoto hoeft je model niet altijd contact te hebben met de camera.