Wat staat er in een goede fotografie briefing?

Een van de fijnste dingen om te ontvangen als fotograaf is een goede briefing van je klant. Het liefst met voorbeelden van foto's die in de buurt komen van het gewenste eindresultaat. Maar het wil nog wel eens gebeuren dat je niet helemaal zeker bent of je de briefing goed begrijpt. Welke vragen stel je dan? Welke informatie heb je nodig om een fotografie opdracht goed uit te voeren?

De foto: wat is het onderwerp en waar wordt de foto gemaakt

Is het helemaal duidelijk wat je kan verwachten als je een shoot op locatie hebt? Is er voldoende licht of is het nodig een set mee te nemen? Vaak kan de klant een aantal voorbeelden aanwijzen die ze mooi vinden en waar ze naar op zoek zijn. Vraag dan goed uit wat ze aan die foto zo goed vinden. Is het de backdrop? De belichting, de compositie? Neem die opmerkingen mee ten tijde van de opdracht.

 

De manier van publicatie: waarvoor wordt de foto gemaakt?

Een van de belangrijkste vragen om antwoord op te krijgen: waar wordt de foto voor gebruikt? In een magazine, op social media, als wandprint? Het eindproduct waar de foto in/op verschijnt, kan cruciaal zijn voor de compositie van je foto en de stand van je camera. Bijvoorbeeld: voor een Instagram story gebruik je een staande foto, terwijl een website header een liggend beeld vergt, waar soms voor een gedeelte ook tekst over de foto heen valt. Zorgt dat je scherp hebt waar de foto uiteindelijk voor gebruikt en, indien er sprake is van verschillende publicaties, dat je meerdere foto's schiet van één composities. En zorg dat je per publicatie ook goede afspraken maakt met je klant.

 

De oplevering: uitsneden en bestandsformaat

Weet je al dat de foto's voor een social media campagne worden ingezet? Dan kan je gebruik maken van de standaard verhouden van social media kanalen, zoals 9:16 voor een Instagram story. Zorg dat je die specs van tevoren helder hebt, dat scheelt afstemmen voor de oplevering. Indien belangrijk, vraag ook het bestandsformaat na. Meeste fotografie wordt in.jpeg opgeleverd, maar goed om te checken.

 

Deze drie pijlers geven een goede context voor de gewenste uitvoering van de fotografie-opdracht. Welke informatie staat er volgens jou nog meer in een briefing?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.