Aan de slag als projectmanager: mijn baan bij LVB

Deze week werk ik een jaar bij Club LVB, een content-marketingbureau waar ik een aantal van de projecten chef als projectmanager. Hoe ik hier ben gekomen, is best interessant. Al zeg ik het zelf. In deze blog vind je trouwens een gouden tip als jij zelf op zoek bent naar een baan! 

Foto door Erik van der Horst

Hogeschool voor de Kunsten

Zoals LinkedIn dat netjes weergeeft, ik ben afgestudeerd in Kunst & Economie aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. Fantastische opleiding, je leert de kunstwereld aan de commerciële wereld te koppelen. Ik heb tijdens die opleiding drie pijlers gekozen waar ik op wilde uitblinken: een creatieve onderneming opstarten, design en projectmanagement.

Ik ben afgestudeerd vlak voor het begin van de coronacrisis, ruim een half jaar zonder baan met mn handen in het haar gezeten, zonder baan. Niemand wilde me aannemen, omdat door de coronacrisis alle bedrijven zo onzeker waren, dat het aannemen van een 'young professional' te risicovol was. De middelen waren er niet om een alumnus in te werken en bedrijven zetten een stop op geld uitgeven.

 

Een baan als...

Uiteindelijk ben ik in een avontuur aangegaan als intercedent; iets waar ik totaal niet voor ben opgeleid. Maar nood breekt de wet. Ik had 0 inkomen, geen idee wat ik moest doen, terwijl ik ontzettend veel zin had om te werken.
Als intercedente deed ik veel acquisitie en relatieonderhoud. Dit is iets wat ik helemaal niet mee heb gekregen in mijn opleiding, ik ben zelfs best wel verlegen van mezelf. Ik werd dus helemaal uit mijn comfortzone getrokken.
Na bijna een jaar stopte mijn werkgever met de vestiging die zij had opgezet, dus mijn functie kwam te vervallen.

Ik moest weer opnieuw beginnen. En we zaten nog steeds in de coronacrisis. Nu is het werk van een intercedent onder anderen: bedrijven zoeken, vacatures checken en klanten voor je winnen. Superfijne skills die ik kan gebruiken voor het zoeken voor een baan! Dit keer niet voor een klant, maar voor mezelf.

 

In die tussentijd had ik ook OHMYGAAB opgezet en uitgebreid tot volwaardig designbureau: daar lag namelijk mijn hart. Ik kon uiteindelijk rondkomen, maar ik miste echt het corporate gevoel en de manier van werken.

 

Vacatures zoeken op een andere manier

Ik besloot te ontdekken wat mijn opties verder waren. Ik heb tijdens mijn baan als intercedente een trucje ontwikkeld om niet eindeloos via jobboards naar bedrijven te moeten zoeken die werknemers nodig hebben. Dan ben je namelijk alleen maar aan het zoeken naar bestaande functies en functies die bedrijven al heel lang proberen te vervullen. Dat betekent vaak dat er óf al iemand met een beter profiel is binnengelopen óf dat het bedrijf op zoek is naar een kandidaat die niet bestaat. Beide zijn niet zo gunstig voor jou als applicant. 

Je wilt juist bedrijven die bij jou passen en het liefst in een stad die jij leuk vindt!

 

'Mensen zoeken ook naar' van Google Maps

Als je in je favoriete stad of dorp op Google Maps kijkt, zie je dat er een aantal bedrijven op de kaart staan. Als je op een van die bedrijven klikt, zie je aan de linkerkant van je scherm meer informatie over dat bedrijf verschijnen.

Wat heb ik daar mee gedaan? Ik ben via Maps gaan kijken in de binnenstad van leuke steden als Utrecht, Veenendaal en Amersfoort. Als iets heel simpels als de naam van het bedrijf, of de foto van het bedrijf me aansprak, klikte ik erop en keek ik in welke branche het bedrijf opereerde. 

Als dat beviel, klikte ik door naar de bedrijfswebsite. Veel bedrijven hebben namelijk op hun eigen website staan dat ze bijvoorbeeld ontvankelijk zijn voor open sollicitaties. Dat is iets wat je op jobboards niet zo snel tegenkomt. 

En wat nóg mooier is, als je een bedrijf tegenkomt wat je tof vindt, maar deze geen open vacatures heeft of je wilt simpelweg je kansen vergroten, dan kun je  teruggaan naar Maps. Als je dan weer op het bedrijf klikt en je scrollt aan de linkerkant naar beneden, kom je aan het einde suggesties van andere bedrijven bij 'Mensen zoeken ook naar' tegen. Dan zie je een stuk of vijf bedrijven die in dezelfde markt opereren, waar je dus ook weer de website van kunt bezoeken.

 

Deze methode heeft me zeven keer een motivatiebrief en CV schrijven gekost.

Dat heeft me vijf reacties, drie gesprekken en uiteindelijk een baan opgeleverd.

 

Werk zoeken werd leuk

Deze manier van zoeken zo veel leuker. Ik kies zelf een leuke stad uit, bv Utrecht of Amersfoort. En virtueel in die stad rondstruinen en kijken of je leuke bedrijven tegenkomt. Zo draai je je zoektocht ook om: je gaat niet kijken of en hoe jij bij een vacature past, maar of jij een bedrijf ziet waarvan je denkt: dat past bij mij!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.