Zwangerschapsfotografie: tips voor fotografen

 

Mijn prachtige schoonzus krijgt een kindje. Het is ongelooflijk. Ik beleef een totaal andere wereld als ik naar haar kijk. Los van voedingskussens, positiekleding, misselijkheidsarmbanden en andere gadgets waar ik nog nooit eerder van had gehoord. Ze straalt.

Maar waar ik me sinds kerst vorig jaar al op verheugde: ik mocht haar en haar buik vast gaan leggen. Het resultaat is adembenemend, al zeg ik het zelf.

Terwijl ik aan het shooten was, bedacht ik me opeens een aantal dingen, die ik graag wil delen. Ik zie namelijk veel tips voorbij komen voor zwangere vrouwen die een zwangerschapsfotoshoot gaan doen. In deze blog belicht ik juist de tips voor de persoon áchter de camera.

 

1. Laat niet te veel foto's zien

Hoe verleidelijk het ook is, laat niet te veel onbewerkt materiaal zien. Vooral niet bij hoogzwangere vrouwen. Laat een paar parels zien, maar neem niet de hele shoot door. Bij een minder goed gelukte foto kan je een heleboel twijfel en onzekerheid veroorzaken en dat komt niet ten goede aan de rest van je fotoshoot. Voorkomen dus!

 

2. Luister naar haar

En dan bedoel ik niet naar wat ze te vertellen heeft, maar luister naar wat niét gezegd wordt. Als je een tweede persoon in je buik draagt, wordt je van alles sneller moe. Zorg dus dat je de shoot niet te gehaast doet, maar maak een efficiënte planning, zodat je haar zo min mogelijk belast.

 

3. Outfit is key

Neem hier de tijd voor. Zorg ervoor dat ze zich 100% goed voelt in de kleren die ze draagt. Durf ook advies te geven hierin. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar aardetinten - niet te fel en niet te licht. En als met de kleding de taille wordt benadrukt (denk bijvoorbeeld aan een wikkeljurk), krijgt je het mooiste effect op de buik.

 

4. Neem een lichtsterke lens mee (als je natuurlijk licht gebruikt)

De planning was een shoot buiten, maar op het laatste moment proefde ik de behoefte voor wat intiemere foto's, met een blote buik. Dus we begonnen binnen. Ik was in ieder geval erg geholpen met mijn grote rugzak aan gear, waar die dag ook mijn 1.8 in zat.

 

5. Probeer niet te veel poses vast te leggen

Natuurlijk weten we dat de handen een prachtig instrument zijn om de zwangere buik mee te accentueren, maar probeer ook niet-geposeerde foto's te nemen. Laat haar (en haar partner als diegene mee is) lachen, maak grapjes en stel vragen waar ze van moeten (glim)lachen, zoals: Hoe ging jullie eerste date? Of: Wat is je leukste herinnering (van de afgelopen tijd)? Dit levert altijd pure momenten op en worden veelal de mooiste resultaten.

 

En geniet vooral. Dat deed ik ook.